top of page

Low code & No code trends 2024

Bijgewerkt op: 22 feb.

Low code & no code trends 2024

De populariteit van no-code tools neemt toe!

Naarmate meer bedrijven de voordelen erkennen van het bouwen van op maat gemaakte applicaties zonder enige code te schrijven.


De dagen waarop men uitsluitend vertrouwde op traditionele codeersystemen en programmeurs die ontwikkelingswerk konden uitvoeren, zijn voorbij.


Moderne organisaties gebruiken no-code om snel en gemakkelijk schaalbare, productierijpe applicaties te bouwen, zonder te hoeven vertrouwen op dure technische expertise.

Met het wereldwijde tekort aan high-code ontwikkelaars pakt no-code het tekort aan door een lagere drempel voor niet-technische gebruikers te creëren.


Koppel dat aan hoeveel sneller een no-code oplossing kan reageren op uw behoeften, en de tijds- en kostenbesparingen op het bouwen van in-house tools, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom bedrijven zich tot no-code oplossingen wenden om hun organisaties te moderniseren.


De verschuiving naar low-code en no-code toont geen tekenen van vertraging. Volgens Gartner wordt de markt naar verwachting dit jaar totaal $26,9 miljard, een stijging van 20% ten opzichte van 2022.


Al met al revolutioneren no-code en low-code tools de software-industrie, waardoor bedrijven slimmer, sneller en efficiënter kunnen werken.


Deze toenemende populariteit betekent dat we nieuwe trends kunnen verwachten in 2024 die de toekomst van low-code en no-code ontwikkeling zullen vormgeven. Of je nu al no-code gebruikt of erover nadenkt voor uw bedrijf, dit artikel geeft u een beter idee van de no-code trends om op te letten in 2024.


No-code trends en voorspellingen voor 2024


  • Grotere adoptie door grote ondernemingen No-code platforms zijn niet langer alleen voor startups en kleine bedrijven. In 2024 kunnen we verwachten dat meer grote ondernemingen no-code platforms zullen adopteren om op maat gemaakte applicaties te bouwen en processen te automatiseren. De software biedt een scala aan voordelen voor grote ondernemingen, waaronder lagere ontwikkelingskosten, snellere time-to-market en verhoogde wendbaarheid, vooral tijdens economische neergangen.

Zoals de productiesector heeft zich gewend tot no-code tools om Industry 4.0-initiatieven te versnellen en de productiviteit in hun organisaties te stimuleren. No-code databases stellen fabrieken in staat om realtime gegevens over dagelijkse operaties te ontsluiten om bruikbare inzichten te genereren en organisatorische wendbaarheid te creëren. In augustus 2022 zei 45% van de fabrikanten dat ze al digitale technologieën hadden geïntroduceerd, en dit zal naar verwachting doorgaan tot 2024.


  • Verbeterde beveiliging en controle. Naarmate er in 2024 meer kritieke applicaties worden ontwikkeld met behulp van low-code en no-code platforms, zal gegevensbeveiliging een prioriteit worden. De platforms zelf zullen steeds meer de nadruk leggen op beveiliging vanaf het ontwerp, terwijl IT-professionals en citizen developers samen verantwoordelijk moeten zijn voor het waarborgen dat beveiliging en governance geen bijzaak zijn.

Van no-code leveranciers wordt verwacht dat ze robuuste, ingebouwde beveiligingsfuncties bieden met gelaagde toestemmingen voor het hanteren van gevoelige gegevens. Gebruikersauthenticatie en gegevensversleuteling zullen vanaf het begin in het proces worden geïntegreerd, samen met compliance tools zoals op rollen gebaseerde toegangscontroles om ervoor te zorgen dat gevoelige gegevens worden beschermd tegen ongeautoriseerde toegang.

Beheerders moeten ook wijzigingen kunnen volgen die zijn aangebracht in applicaties, zoals database-logins, bewerkingen en verwijderingen. No-code trends voor 2024 zullen waarschijnlijk een toename laten zien in functies zoals auditlogs die volledige zichtbaarheid bieden. Dit stelt beheerders in staat om wijzigingen te volgen en verdachte activiteiten te onderzoeken.

Waarschijnlijk zullen we ook een grotere nadruk zien op gebruikerseducatie over beveiliging. Naarmate gebruikers van no-code platforms steeds diverser worden met verschillende niveaus van expertise, zullen organisaties meer training bieden over het gebruik van beveiligingsfuncties, hoe ze beveiligingsrisico's kunnen identificeren en verminderen, en hoe ze veilige applicaties kunnen bouwen.

  • Een trend naar end-to-end oplossingen Naarmate we verder gaan in 2024, zullen no-code leveranciers hun aanbod blijven uitbreiden om end-to-end oplossingen te bieden voor bedrijven.

Standalone systemen kunnen leiden tot gescheiden data, wat betekent dat werknemers in grotere bedrijven moeite kunnen hebben om samen te werken omdat ze geen data kunnen delen over afdelingen heen. Ondertussen maakt een verenigde oplossing gebouwd op één gemeenschappelijk - maar open - platform het mogelijk dat data naadloos door meerdere applicaties stroomt, waardoor het gemakkelijker wordt om workflows op te zetten die bedrijven ten goede komen.

Bijvoorbeeld: app-bouwers zullen integraties bouwen voor meerdere databases, databaseleveranciers zullen beginnen met het bouwen van applicatieontwikkelingsmodules voor websites en mobiele applicaties, workflow automatisering zal deel gaan uitmaken van de productpakketten van webbouwers.

  • Citizen Developers zullen meer applicaties creëren. Het gesprek over no-code, low-code rust op de veronderstelling dat technologie innovatie moet versnellen door niet-technische gebruikers, of "Citizen Developers", in staat te stellen aangepaste applicaties te bouwen met eenvoud en gemak. Gartner voorspelt dat ontwikkelaars buiten formele IT-afdelingen tegen 2026 maar liefst 80% van de gebruikers van low-code en no-code ontwikkelingstools zullen uitmaken, een stijging van 60% in 2021.

Naarmate de verantwoordelijkheid voor app-ontwikkeling zich in 2024 uitbreidt naar meer niet-technische teams, wordt verwacht dat de prioriteit om citizen developers op te leiden en zal toenemen. Met Citizen Developers die bedreven zijn in het bouwen van apps met behulp van no-code ontwikkeling, zullen niet-technische teams zelf innovatieve projecten kunnen samenstellen, waardoor de last op traditionele ontwikkelaars wordt verminderd.

In de komende jaren zullen Citizen Developers en niet-technische teams meer applicaties, producten en diensten creëren dan ooit tevoren, waarmee ze hun eigen zakelijke uitdagingen oplossen, vooral op een moment waarop IT-professionals schaars zijn.

  • Een vraag naar naadloze integratie en interoperabiliteit. De vraag naar snellere en gemakkelijkere integraties zal waarschijnlijk doorgaan tot 2024, aangezien organisaties zich moeten verbinden met een groeiend aantal applicaties en diensten, vaak van verschillende leveranciers en met verschillende graden van compatibiliteit. Hoewel integratie systemen in staat stelt om met elkaar te verbinden, is interoperabiliteit ook van vitaal belang om ervoor te zorgen dat alle systemen dezelfde taal spreken.

No-code platforms die verschillende systemen naadloos kunnen verbinden, zullen naar verwachting een grotere adoptie zien als ze werkelijk interpretabel zijn via API's en plug-in mogelijkheden om integraties sneller en gemakkelijker te maken. Niet verrassend zullen tools die uitgebreide organisatorische veranderingen of radicaal nieuwe manieren van werken vereisen, moeilijkere adoptie-uitdagingen binnen bedrijven tegenkomen.

Bovendien zal er waarschijnlijk een voortdurende nadruk zijn op no-code oplossingen die een hoge mate van aanpassing en flexibiliteit bieden. Deze platforms stellen gebruikers in staat om op maat gemaakte oplossingen te creëren die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften, zonder gespecialiseerde codering te vereisen. Aangezien organisaties blijven zoeken naar manieren om hun activiteiten te automatiseren en te stroomlijnen, zullen no-code tools die een snelle implementatie van op maat gemaakte, gebruiksvriendelijke oplossingen mogelijk maken, steeds belangrijker worden.

  • Meer open-source alternatieven. In 2024 zullen we veel open-source alternatieven zien voor andere tools.

Grote organisaties zoals banken, overheden, universiteiten en meer willen toegang hebben tot krachtige SaaS-oplossingen die vaak wereldberoemde bedrijven aandrijven. Echter, vanwege strikte IT-vereisten en wettelijke en nalevingsregels, vinden ze zichzelf niet in staat om deze geavanceerde oplossingen te adopteren die vaak niet voldoen aan strikte data-eisen. Met de onmogelijkheid om gevoelige data op te slaan op de servers van SaaS-tools, zullen we waarschijnlijk meer open-source software zien die toegankelijk en compliant is voor degenen die geen typische SaaS-producten kunnen gebruiken.

De opkomst van no-code tools is duidelijk, en het is waarschijnlijk dat we een voortdurende trend zien naar meer open-source no-code tools in 2024 en daarna.

  • No-code tools zullen gericht zijn op schaalbaarheid Hoewel no-code platforms zijn gebruikt om minimale levensvatbare producten en interne tools te creëren, bereiken we een stadium waar het gebruiken van no-code om schaalbare en bedrijfsklare applicaties te bouwen niet langer een utopie is.

No-code trends voor 2024 zullen een verschuiving zien in platforms die meer geavanceerde mogelijkheden bieden om gebruikers in staat te stellen complexe applicaties te bouwen met geavanceerde workflows, integraties en beheersfuncties.

We mogen verwachten dat oplossingen worden geoptimaliseerd voor hoge prestaties en schaalbaarheid, die essentiële vereisten zijn voor productierijpe applicaties. Functies zoals samenwerking en versiebeheer, geavanceerde beveiligingsfuncties en meer aanpassing zullen essentieel zijn om de overstap te maken naar bedrijfsklare applicaties.

Prijs modellen zullen ook evolueren om de exponentiële groei in gebruikers, datasets en een veranderende set functies te accommoderen.


  • De integratie van no-code en low-code met traditionele ontwikkeling. Een andere no-code, low-code trend om op te letten in 2024 is meer integratie tussen no-code/low-code en traditionele softwareontwikkeling.

Hoewel veel organisaties de voordelen zien van no-code, low-code platforms op het gebied van snelheid, kosten en flexibiliteit, zullen er altijd ontwikkelingstaken zijn die maatwerk vereisen.


En in deze gevallen kan integratie van no-code of low-code tools met traditionele ontwikkelingsprocessen zeer gunstig zijn.


Bijvoorbeeld, ontwikkelaars kunnen traditionele codering gebruiken om de kernfunctionaliteit van een applicatie te bouwen, terwijl Citizen Developers een no-code platform kunnen gebruiken om de gebruikersinterface en workflows te bouwen.


Op deze manier kunnen bedrijven genieten van het beste van twee werelden, de snelheid en flexibiliteit van no-code/low-code ontwikkeling, gecombineerd met de flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden van traditionele codering.


  • Integratie van no-code/low-code met AI, ML en IoT. No-code, low-code trends voor 2024 zullen naar verwachting meer integratie omvatten met technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML) en het Internet of Things (IoT), waardoor deze complexe technologieën toegankelijker worden voor niet-technische gebruikers.


Een voorbeeld van deze trend is de opkomst van no-code/low-code platforms die integreren met AI en ML tools, zoals TensorFlow en Keras, waarmee gebruikers machine learning modellen kunnen bouwen met visuele interfaces en vooraf gebouwde componenten, zonder de noodzaak voor programmeerkennis. Dit opent de wereld van machine learning voor een breder scala aan gebruikers, waardoor ze applicaties kunnen bouwen die patronen kunnen herkennen, voorspellingen kunnen doen en processen kunnen automatiseren.

Op dezelfde manier integreren no-code/low-code platforms steeds meer met IoT-apparaten en -diensten, waardoor gebruikers applicaties kunnen maken die gegevens verzamelen en analyseren van sensoren en andere verbonden apparaten. Door gebruiksvriendelijke interfaces te bieden voor het configureren van gegevensbronnen en het maken van workflows, stellen deze platforms gebruikers in staat om IoT-applicaties te bouwen zonder gespecialiseerde kennis.

  • Het opkomen van nieuwe no-code, low-code platforms en tools. Naarmate de markt voor deze platforms blijft groeien, is het zeer waarschijnlijk dat we de opkomst zullen zien van nieuwe low-code en no-code platforms en tools in 2024. Zoals we hebben gezien, groeit de trend naar deze technologieën snel, en als gevolg daarvan is er veel innovatie en investeringen in deze ruimte.


Bovendien zullen we waarschijnlijk de voortdurende evolutie zien van bestaande no-code en low-code platforms, aangezien leveranciers concurreren om hun aanbod te differentiëren en meer functies, mogelijkheden en waarde te bieden aan klanten.

Over het algemeen tonen de trends richting no-code en low-code ontwikkeling geen tekenen van vertraging, en we kunnen verwachten dat de investeringen en innovatie in deze ruimte in 2024 en daarna zullen blijven toenemen.

Een overzicht van low-code/no-code trends voor 2024 Concluderend zal de algehele trend voor no-code en low-code in 2024 waarschijnlijk gericht zijn op een grotere adoptie van deze platforms, waardoor bedrijven sneller en efficiënter applicaties kunnen ontwikkelen en implementeren en wendbaarder en responsiever kunnen worden.

No-code en low-code tools kunnen aanzienlijk bijdragen aan de prestaties van een bedrijf en efficiëntie stimuleren op een moment waarop economische onzekerheid vraagt om budgettaire voorzichtigheid en innovatief denken.

De toekomst van no-code en low-code ontwikkeling ziet er rooskleurig uit, waarbij deze platforms en tools elk jaar verfijnder worden.


Naarmate we de toekomst ingaan, kunnen we nog meer innovatie verwachten in deze ruimte, met de opkomst van nieuwe platforms en tools die nog geavanceerdere functies en mogelijkheden bieden.


Ontdek de eindeloze mogelijkheden van Spheeres, het low code/no code platform van Nederland.
8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page